Batáty s medem a kořením

Od prvního pohledu je jasné, že jde o variaci na téma pečená dýně. Skvěle se hodí k dnům, kdy je zima, tma a vůbec ošklivě. Batáty mají stejně optimistickou barvu jako dýně, koření je také podobné. Pokud už vám došly podzimní zásoby oranžových plodů, zkuste je nahradit podle našeho receptu. Uvidíte, že se dočkáte zajímavého překvapení. Batáty jsou sice podobné, ale přece jiné než dýně. A jako bonus je náš recept zdravý a dietní. Alespoň do té chvíle, než k pečeným batátům přidáte zmrzlinu nebo šlehačku.

6 porcí

Suroviny:

3 větší sladké brambory (asi 1 kg)
6 lžic medu
½ lžičky mletého hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžíce citronové šťávy
špetka soli
60 g másla

Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180°C. Oloupejte sladké brambory a nakrájejte je na klínky. Naaranžujte do pekáčku a velmi zlehka osolte. Bez soli to prostě nikdy nebude ono, jak praví známá pohádka. Přesto mějte na paměti, že jde o dezert.
2. Smíchejte med s kořením a citronovou šťávou a touto směsí přelijte sladké brambory.
3. Nahoru rovnoměrně rozprostřete plátky másla a přikryjte alespoň alobalem. Dejte péct na 30-40 minut, nebo dokud nebudou brambory měkké. Pak ještě 5 minut dopékejte odkryté a se zapnutým horkovzduchem, pokud máte tu možnost.
4. Podávejte podle vlastních preferencí s vanilkovou zmrzlinou, ušlehanou šlehačkou nebo kysanou smetanou.

Tip:
Do směsi medu a koření můžete nastrouhat kůru z půlky chemicky neošetřeného pomeranče. Nebo nakrájet kůru na proužky a rozmístit mezi batáty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *