Medová dýně s jablky

Jablka a dýně tvoří silné spojenectví. Tenhle šťavnatý dezert se schopností zahřát i na duši si vás zaručeně získá.
4 porce

Suroviny:

450 g dýně hokkaido (asi půl středně velké dýně)
500 g kyselejších jablek
30 g másla
120 g medu
hrst nahrubo sekaných vlašských ořechů
¼ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
3 hřebíčky

Postup:
1. Dýni a jablka zbavte semínek a stopek, nakrájejte na asi centimetr silné měsíčky. Pokud nemáte dýni hokkaido, která se dá jíst i se slupkou, budete muset navíc oloupat dýni. Kousky dýně a jablek by měly být přibližně stejně dlouhé. Dýni budete pravděpodobně muset přinejmenším rozčtvrtit.
2. Rozehřejte troubu na 180˚C.
3. Třetinou másla vymažte menší pekáček. Naskládejte do něj nastojato vedle sebe střídavě kousky dýně a jablek.
4. Zasypte vlašskými ořechy, skořicí a muškátovým oříškem, rovnoměrně rozložte tři hřebíčky.
5. Přelijte medem a nahoru nakrájejte zbytek másla na kostičky.
6. Vložte do trouby a nechte péct asi 40 minut, do změknutí jablek a dýně. Přikrývejte jen volně alobalem, pokud se bude dýně s jablky shora připalovat, jinak získáte nevzhlednou dušenou kaši.
7. Podávejte teplé.

Tip: Místo dýně můžete použít mrkev, pak ale uberte med a vypusťte ořechy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *