Medová jarní kuřátka

Marinádu s medem i potírání pečeně medem a pivem už zvládáte na jedničku, teď zkuste tuto techniku aplikovat na drůbež. A ne zrovna ledajakou. Podívejte se teď na podzim po jarním kuřátku. Mladé křehké maso pro jistotu obalte slaninou, by se vám nevysušilo. Za mladé kuřátko si sice připlatíte, ale proti biokuřeti už to zas tak velký rozdíl není. Maličká kuřátka udělají ohromnou parádu na talíři a zazáří i chuťově, přestože úprava je velmi prostá. Pokud jste „masorádi,“ počítejte rovnou jedno kuřátko na porci. Naše porcování platí především pro ženy a děti.

4 porce

doba přípravy 1 hodina odležení + 40 minut

Suroviny:

2 jarní kuřátka o váze 400 – 500 g
šťáva ze 2 citronů
sůl
2 lžíce medu
50 g másla
4 plátky slaniny
3 větší brambory
2 mrkve
pár snítek tymiánu

Postup:
1. V jednoduchosti je síla, proto v tomto receptu budete kuřátka jen překládat z místa na místo. Nejdřív je vybalte z původního obalu a ponořte je do misky s citronovou šťávou. Nechte je minimálně hodinu odležet v lednici, po půlhodině je otočte, ať se marinují rovnoměrně.
2. Předehřejte troubu na 200°C. Kuřátka vyndejte z marinády, osušte papírovým ubrouskem a osolte ze všech stran. Nezapomeňte na břišní dutinu. Rozehřejte si polovinu másla na pánvičce a kuřátka ze všech stran osmažte. Výpek zalijte troškou vody, jen aby se odlepil od pánvičky.
3. Kuřátka vložte do pekáčku, podlijte výpekem s vodou, potřete medem. Na každé kuřátko položte plátek slaniny a snítku tymiánu. Pečte 20-30 minut, dokud z nejsilnější části masa nepoteče po propíchnutí čirá šťáva.
4. Mezitím dejte vařit vodu, očistěte si brambory a mrkev a nakrájejte je na větší kousky. Nechte pět minut povařit, aby úplně nezměkly. Scezené brambory a mrkev přidejte na posledních 10 minut k masu do trouby. Poklaďte je zbylým máslem a slaninou, pokud vám zbyl ještě nějaký tymián, přidejte snítku i do brambor. Zapněte horkovzduch a nechte maso i brambory, ať si vytvoří elegantní kůrčičku.

Tip:
Přiostřete marinádu – je-li ta naše moc jemná, zkuste smíchat 2 lžíce medu s 50 ml dobrého vinného octa, 1 lžičkou soli, trochou čerstvě mletého pepře, 1 chilli papričkou, 1 nadrobno nakrájenou šalotkou a 1 stroužkem česneku. Drůbež opět marinujte minimálně hodinu, lépe přes noc. Pak osušte, osmahněte, podlijte marinádou v pekáčku a pokračujte podle receptu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *