Pečené kuře je ozdoba svátečního stolu. Kukuřičné kuře s nádhernou barvou a lahodnou chutí bude doslova zlatým hřebem. A náš recept, vylepšený o trik, jak z citronu „vymačkat“ veškerou jeho kapacitu, vám určitě nedovolí nechat zbytky. Ani na pondělní rizoto.
6 porcí
Suroviny:
1 celé kukuřičné kuře
2 citrony (doporučujeme chemicky neošetřené)
2 snítky rozmarýnu (nebo lžička sušeného)
40 g másla
2 palice česneku
sůl
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180°C. Citrony dejte na tři minuty spařit do vroucí vody. Tím výrazně snížíte množství škodlivin v chemicky ošetřené kůře (pokud jste nesehnali bio citrony) a zároveň citron zahřeje kuře zevnitř. Než se propeče studený citron, aby pustil šťávu do výpeku, může už být kuře vysušené. S naším trikem se vám tohle nestane.
2. Citrony propíchejte na několika místech vidličkou a do každého vetkněte snítku rozmarýnu. Kuře osolte ze všech stran a citrony mu vložte do břišní dutiny. Křídla podložte pod kuře, nohy svažte provázkem a celé toto dílo vložte do pekáčku. Pokud máte rozmarýn jen sušený, rozprostřete jej rovnoměrně do břišní dutiny i na povrch kuřete.
3. Česnek rozřízněte podél „rovníku“ a uložte do pekáčku ke kuřeti. Z každé palice tak budete mít otevřenou horní a dolní polovinu. Máslo nakrájejte na plátky a položte na kuře.
4. Pekáček zakryjte (alespoň alobalem) a pečte 45 minut. Dopékejte odkryté ještě asi 20 minut. Čas je orientační, závisí na troubě a váze kuřete. Hotové kuře poznáte, když do nejsilnější části stehna vpíchnete párátko. Měla by vytékat čirá šťáva.
Tip:
Rozmarýn dodá pokrmu nádech „divočiny,“ ale dávejte s ním pozor. Jeho výrazná chuť a vůně nevyprchá ani dlouhým pečením. Můžete jej kombinovat (nebo nahradit) s tymiánem, šalvějí, libečkem, nebo petrželkou.