Šťavnatá zrníčka vyniknou v elegantní společnosti smetanové pěny. V tomto receptu skvěle využijete i kyselejší granátová jablka.
6 porcí
Suroviny:
2 granátová jablka
3 žloutky
3 lžíce cukru
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička práškové želatiny
Postup:
1. Vyloupejte zrníčka z granátových jablek. Třetinu (zrníčka z jednoho jablka) propasírujte přes síto, šťávu uchovejte, zbytek zrníček vyhoďte.
2. Šťávu z granátového jablka smíchejte se žloutky a cukrem a zahřívejte ve vhodné nádobě ve vodní lázni. Stále míchejte metličkou. Na povrchu se vytvoří pěna stejně jako když zahříváte vinnou pěnu. Pokračujte v míchání, dokud nezískáte jemnou pěnu v celém objemu. Na začátku bude pěna jen nahoře, ale zahřátím na 70˚C za stálého promíchávání se pěna stabilizuje v celém objemu. Hotovou pěnu poznáte podle toho, že zhoustne a zesvětlá. Pokud si nejste jistí, můžete to zkusit víckrát. Pokud se vám nepodařilo dosáhnout požadované teploty, pěna během chladnutí zřídne a musíte to zkusit znovu.
3. Odstavte pěnu z vodní lázně na utěrku, ať se dál nezahřívá a žloutky se vám nesrazí. Nechte chladnout a mezitím nasypte do mističky lžičku želatiny a zalijte ji dvěma lžícemi smetany. Nechte pět minut nabobtnat.
4. Ušlehejte zbytek šlehačky.
5. Pokud jste ještě nevylili vodu z vodní lázně, vložte do ní teď mističku se želatinou a zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Krátce prošlehejte s hotovou šlehačkou a opatrně promíchejte s vychladlou granátovou pěnou. Snažte se uchovat co nejvíc bublinek.
6. Rozdělte do dezertních skleniček a dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do ledničky. Před podáváním ozdobte zrníčky ze zbylého granátového jablka.
Tip:
Postup pro výrobu pěny z granátové šťávy, žloutků a cukru, se shoduje s postupem pro výrobu vinné pěny neboli šodó. Stačí nahradit šťávu z granátových jablek bílým vínem.