Jarní dny už se sice chystají, ale na čerstvý salát je přece jenom ještě brzo. Ten náš je tak trochu teplý a tak trochu studený, zahřeje vás chilli olejem. Je to lehké zeleninové jídlo, ale zároveň se hodí i tehdy, kdy je na saláty ještě moc zima.
2 porce
Suroviny:
6 mrkví
1 zralé avokádo
hrst řeřichy
směs salátových listů, mungo klíčků, nebo jiných naklíčených luštěnin, dohromady asi 200 g
20 g másla
2 lžíce chilli oleje
1 lžíce kvalitního vinného octa
sůl, čerstvě mletý pepř
na olej:
100 ml vinného nebo sladového octa
2 chilli papričky
100 ml olivového oleje
Postup:
1. OLEJ: Chilli olej a česnekový olej je třeba připravovat pečlivěji než bylinkové oleje z protější strany. Mokré chilli papričky a česnek olej nejen ochutí, ale vytvoří ideální prostředí pro růst bakterií botulismu. Proto je potřeba česnek v oleji povařit minimálně pět minut. U chilli papriček je ještě jeden krok navíc. Musí se povařit v octě. Papričky vařte ponořené do octa asi deset minut. Pak je osušte a prohřejte s olejem. teď už se vařit nemusejí. Dávkování chilli papriček a oleje je individuální, ale počítejte jednu střední papričku na 100 ml aby byl olej mírně pálivý, dvě papričky na opravdu ostrý.
2. Předehřejte si troubu na 200°C. Mrkev očistěte a rozřízněte podélně na poloviny. Naskládejte ji do pekáčku, osolte, opepřete, poklaďte na ni máslo a dejte na půl hodiny péct. Má být mrkev zvenku opečená do krásně hnědé barvy a uvnitř měkká.
3. Než mrkev změkne, nachystejte si jednoduchou zálivku z ochuceného oleje, octa a špetky soli.
4. Nakrájejte avokádo, promíchejte jej se salátem nebo klíčky a zálivkou.
5. Na talíř naaranžujte pečenou mrkev, na ni salát a posypte řeřichou. Podávejte ihned.
Tip:
Chilli olej se vám bude hodit i na těstoviny nebo na rychlé orestování zeleniny. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, která chilli olej také hojně využívá, nahraďte olivový olej nějakým chuťově neutrálním. Ochucené oleje vždy skladujte v ledničce.