Tvarohový koláč s angrešty

Drobenkový kynutý koláč je sice dokonalý tradiční kousek, ale vláčný tvarohový koláč s podkladem z křehkého těsta se s ním může směle měřit. Použijte do něj čerstvé angrešty a pár skleniček si zavařte, ať můžete v zimě vzpomínat.

Suroviny:

na korpus:
225 g hladké mouky
150 g másla
75 g ledové vody
špetka soli
na náplň:
300 g opraných angreštů, bez stopek a „bubáků“
250 g měkkého tvarohu
250 g smetany ke šlehání
3 velká vejce
70 g cukru
lžička vanilkové esence
špetka soli

Postup:

1. Z hladké mouky a studeného másla zpracujte drobenku, ve které větší kousky másla zůstanou. Přidejte vodu a rychle spojte dohromady. Používejte k tomu jen prsty, těsto nehněťte. Jakmile bude držet pohromadě, odložte jej v sáčku na půl hodiny do chladničky.
2. Zatímco se těsto chladí, promíchejte tvaroh se smetanou ke šlehání a vejci. Přidejte špetku soli, cukr a vanilkovou esenci. Pokud máte opravdový vanilkový cukr a umělou esenci, raději nahraďte část cukru vanilkovým.
3. Rozehřejte troubu na 170°C. Vyválejte těsto a předpečte jej v koláčové formě o průměru 28 cm vyložené pečicím papírem. Předpékejte 10-15 minut, těsto předtím propíchejte vidličkou. Také je dobré (ale ne nezbytné) jej zatížit suchými fazolemi nebo jinou luštěninou, kterou chcete pro tento účel obětovat.
4. Na předpečené těsto (teď už bez luštěnin) naskládejte angrešty a zalijte je tvarohovou směsí. Pečte ještě půl hodiny, nebo dokud se tvaroh nezpevní. Poznáte to tak, že při okrajích bude pevný, uprostřed se bude ještě třást jako rosol, ale už nebude tekutý.
5. Nechte vychladnout, nakrájejte, podávejte a sklízejte zasloužený obdiv.

Tip:

Pokud pečete hlavně pro děti, použijte opravu zralé angrešty a cukru dejte klidně 100 g. Tato varianta je šitá na „dospělácké“ chutě – koláč je nakyslý po angreštech, krémový a jen lehce sladký.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *