Biftek na zeleném pepři

Tenhle klasický kousek vzbuzuje respekt, přitom cesta k němu je tak jednoduchá. Pokud vám steaky připadají jako vyšší dívčí, bojíte se zbytečně. Není nic snazšího než hodit kus kvalitního masa na rozpálenou pánev.

2 porce

Suroviny:

500 g vyzrálého nízkého roštěnce (opravdu trvejte na vyzrálém mase z masného plemene, nebo se nezatěžujte podružnostmi a kupte svíčkovou. Pravou.)
1 lžíce soli
1 lžíce cukru
1 lžíce hrubě drcené směsi pepřů
30 g másla

na omáčku:
100 ml vývaru
1 lžíce koňaku
1 lžíce nasekané šalotky nebo bílého konce jarní cibulky
1 lžička nakládaného zeleného pepře

Postup:
1. Nakrájejte maso na plátky na dva prsty tlusté. Měly by vám vyjít maximálně tři. Naskládejte maso do misky a zasypte jej pepřem. V jednom hrnku vody si rozmíchejte lžíci soli a lžíci cukru a maso zalijte. Nechte asi hodinu odležet.
2. Rozpalte si litinovou pánev ještě o kousek víc, než jste považovali za možné. Na důkladně rozpálenou pánev se maso nepřilepí, protože se okamžitě zatáhne. Této teploty ale opravdu dosáhnete jen na litině (lávovém kameni, měděné pánvi se silným dnem). Na teflonu steaky ani nezkoušejte, zkazili byste dobré maso.
3. Se stopkami v ruce maso po dvou minutách obraťte a dejte mu ještě dvě minuty. Pak maso odložte do hlubokého talíře nebo misky. Na každý kousek masa položte kostičku másla, zabalte do alobalu nebo přikryjte pokličkou a nechte pět minut odpočinout. V této chvíli byste měli spotřebovat dvě třetiny másla.
4. Tady můžete přestat a pokud máte dobré maso, o třetí steak se s partnerem poperete. Jako příloha bude stačit salát. Pokud stojíte o pepřovou omáčku, pokračujte dalším bodem.
5. Na malé pánvičce nebo v rendlíku osmahněte cibulku na zbývající třetině másla. Jakmile zesklovatí, zalijte vývarem, přidejte zelený pepř a koňak. Svařte na poloviční množství a přimíchejte šťávu, kterou maso mezitím pustilo. Omáčku přelijte přes steaky. Podávejte se salátem, nebo s libovolnou zeleninou na másle – hráškem, fazolkami, pórkem, mrkví, petrželí.

Tip:
Pokud nemáte a nechcete pořizovat litinovou pánev, můžete steaky smažit na směsi másla a oleje. Maso vkládejte do pánve těsně předtím, než zmizí bublinky z másla. Smažte při tak vysoké teplotě, jak vám tuk dovolí, aby se nezačal přepalovat. V tom případě ale dejte masu 4 minuty z každé strany, aby bylo propečené na stupeň medium. Nechte ho také odpočinout přikryté, ale už k němu nepřidávejte další máslo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *