Kanapky s kaviárem

Kaviár je nejlepší jen tak na toustu s máslem, nebo lžičkou přímo ze skleničky. Ve větší společnosti to ale není nejefektnější způsob. Nehledě na to, že porcelánových lžiček nemáte pro návštěvy dost a kaviár z plastu zní značně barbarsky. Nabízíme vám několik elegantních řešení, jak servírovat kaviár na večírku.

30 kusů

Suroviny:

3 středně velké bagetky
100 g kysané smetany
150 g kaviáru
50 g másla
50 g uzeného lososa
1 natvrdo vařené vejce
pažitka

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200°C. Bagetky nakrájejte na plátky. Ozdobnými vykrajovátky vykrojte tři různé sady tvarů. Naskládejte je na plech a nechte dvě minuty zapéct, aby byly křupavé.
2. Jednu sadu tvarů (asi deset kousků) tence potřete kysanou smetanou. Spotřebujete maximálně polovinu celkového množství smetany. Na každou kanapku naaranžujte čtvrt lžičky kaviáru (může být i víc, pokud vám kaviár vyjde). Nepřežeňte to s kysanou smetanou, ať v ní chuť kaviáru nezanikne. Čím levnější kaviár máte, tím méně výrazná bude jeho chuť.
3. Druhou sadu tvarů namažte máslem. Obložte kousky uzeného lososa a kaviárem. V této kombinaci bude pravděpodobně dominovat chuť ryby. Nebuďte zklamaní, kaviár ji příjemně ozvláštní. Nesnažte se lososa „přebít“ kaviárem, vychutnejte si jejich vzájemnou souhru.
4. Nastrouhejte vajíčko na jemném struhadle a smíchejte jej se zbytkem smetany, špetkou soli a pažitkou. Dávejte pozor, ať směs nepřesolíte. Případně nesolte vůbec. Kaviár je také dost slaný. Na poslední kanapky navrstvěte lžičku vaječné směsi a půl lžičky kaviáru.
5. Podávejte s vychlazeným sektem.

Tip:
Kysanou smetanu a kaviárový topping můžete použít i k naplnění malých pečených brambůrek.
Až budete chtít oslnit na všech frontách, upečte malé větrníčky z odpalovaného těsta a naplňte je vaječnou směsí s kaviárem. Vrstvy pečlivě oddělte, ať se nepřipravíte o efekt.
Pokud máte opravdu dobrý kaviár (a nemusí být ani z vyzy, ani z jesetera), servírujte ho prostě ve skleničce na ledu, přiložte nekovové lžičky a nechte návštěvu vychutnat si kaviár v dokonalé jednoduchosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *