Maličké koláčky z křehkého těsta budou vítané ať už je naplníte čímkoliv. Ve sladce-pikantní verzi s jahodami a rebarborou jsou ale nepřekonatelné.
12-16 koláčků
Suroviny:
těsto:
225 g mouky
150 g másla
75 g ledové vody
2 lžíce cukru
špetka soli
1 vejce na potření
krystalový cukr na posypání
náplň:
350 g jahod
4-5 stonků rebarbory
200 g cukru
50 ml pomerančové šťávy
50 ml pomerančového likéru (Grand Marnier)
Postup:
1. Nachystejte si vodu s ledem. Do mouky, soli a cukru nejdřív nakrájejte máslo na malé kostky a rychle zpracujte na drobenku. Pracujte s tak studeným máslem, jak bude možné. Křehké těsto potřebuje minimální zpracování a větší kousky másla, aby vytvořilo téměř lístkující strukturu, a nebylo příliš tuhé. Pokud v drobence zůstanou kousky másla velikosti hrášku, je to jen dobře.
2. Do drobenky přimíchejte ledovou vodu a spojte v těsto. Jakmile bude držet pohromadě, přestaňte se zpracováváním, uložte těsto do sáčku a na půl hodiny do ledničky. Pokud si chcete udělat těsto dopředu, vydrží vám v ledničce i do druhého dne.
3. Mezitím se pusťte do náplně. Jahody a rebarboru umyjte a pokrájejte na malé kostičky. Na pánvi zahřívejte s pomerančovou šťávou, likérem a cukrem. Nechte asi deset minut pomalu pobublávat, dokud nebude rebarbora měkká. Pak sceďte šťávu z ovoce do kastrůlku a nechte odpařovat na hustý sirup. Bude ho asi 100 ml. Dvě až tři lžíce sirupu přidejte zpět k ovoci. Zbytek použijte do čaje, jogurtu, na zmrzlinu, nebo nějak jinak. Ovoce nesmí být moc vlhké, aby nepromáčelo těsto.
4. Vytáhněte těsto z lednice a na pomoučené pracovní ploše jej vyválejte. Vykrájejte kolečka a vyložte jimi muffinové formičky. Plechové formičky musíte nejdřív vymazat máslem, silikonové nepotřebují nic a navíc se z nich koláčky dobře vyklápí. Pokud nemáte dost velké vykrajovátko na kolečka, použijte sklenici.
5. Ze zbytku těsta si nakrájejte proužky, na každý muffin budete potřebovat čtyři. Proužky spojte s okrajem koláčku – vždy dva nahoře a dva na straně, aby se daly zaplést jako mřížka a přitisknout k okraji koláčku na protější straně.
6. Naplňte koláčky ovocem, přeložte přes sebe proužky těsta, aby vytvořily ozdobnou mřížku. Tu pak potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte krystalovým cukrem. Uložte ještě na půl hodiny do lednice, aby máslo v těstě opět ztuhlo.
7. Rozpalte troubu na 180°C a vychlazené koláčky pečte 30-40 minut, dokud se mřížka nezbarví dozlatova.
8. Koláčky okamžitě vyndejte z formiček a nechte vychladnout.
Tip:
Děti většinou kyselou rebarboru neocení, zato koláčky se jim líbí. Zkuste jim je naplnit třeba povidly.
Těsto můžete znásobit na koláčovou formu podle jednoduchého klíče – 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl ledové vody. Špetka soli je povinná, cukr volitelný.