Na rozdíl od naší škvarkové pomazánky obsahuje rillettes kromě sádla také spoustu masa. Rillettes můžete bez ostychu předložit čestným hostům, přestože seznam surovin je kratičký a aktivní čas přípravy kromě krájení masa minimální. Francouzská delikatesa má své krajové variace. My vám ale nabízíme tu nejprostší (přesto však chuťově fantastickou) verzi s prostorem k vlastním experimentům.
4 zavařovačky po 10 porcích
Suroviny:
1 kg syrového vepřového sádla
1 kg bůčku bez kůže nebo prorostlejší krkovice
2 lžičky soli
pepř
hrnek vody nebo sklenka vína
Postup:
1. Nakrájejte sádlo na kostičky o hraně asi 2 cm. Bez opravdu ostrého nože nás začnete proklínat hned na začátku. Nevzdávejte to.
2. Maso nakrájejte na větší kostky o hraně asi 4 cm. Místo bůčku můžete použít i směs různých kousků vepřového.
3. V hlubokém hrnci nebo ve woku škvařte sádlo na mírném plameni. Jakmile z něj budete mít světlé škvarky, přidejte všechno maso. Osolte, aby pustilo šťávu, přikryjte pokličkou a na úplně nejmenším hořáčku nechte dvě hodiny velmi zvolna táhnout.
4. Po dvou hodinách zkontrolujte, kolik šťávy se odpařilo z masa, dolijte připraveným hrnkem vody. Některé recepty v této fázi přidávají víno nebo mléko místo vody a kořenovou zeleninu pro chuť. Vy to ale nedělejte. Alespoň ne hned napoprvé. Rillettes v čisté formě je totiž dokonalý startovní bod.
5. Další dvě hodiny táhněte maso pod pokličkou. V tuku se má vařit, ne smažit. Nepodlehněte pokušení přidávat plamen.
6. Opepřete maso a nechte jej poslední dvě hodiny vařit odkryté. Ke konci by se mělo rozpadat na vlákna. Pokud se nepoddá tlaku vařečky, nespěchejte a dejte mu ještě hodinu.
7. Vidličkou maso rozmačkejte do podoby hrubé „paštiky.“ Nedočkavě ochutnávejte s kouskem chleba a dávejte pozor, ať si nespálíte jazyk.
8. Rillettes naplňte do zavařovaček a po vychladnutí uložte do ledničky. Vydrží asi týden. Dá se i zmrazit, samozřejmě ne ve skle. Pokud máte malý mrazák, pozvěte návštěvu, nebo rillettes rozdejte. Budete oblíbení.
Tip:
Rillettes můžete dělat i z kachního nebo husího masa a sádla. Rybí rillettes nejsou ryby vařené v tuku, ale vlastně pomazánka z tepelně upravené ryby s tukem.
Hodí se nejen k namazání na chleba, ale i jako „masová konzerva.“ Zkuste si na téhle pomazánce osmažit zbylé vařené brambory. Dostanou úplně nový rozměr.