Tagliatelle s kořenovou petrželí

Tohle syté zimní jídlo je zároveň zeleninové, masové, hřejivé i svěží. Kombinuje petržel kořenovou i naťovou, je to rychlovka, ale dá se s ním i dlouho hrát. Na kouzlo petržele a pancetty už kápl Jamie Oliver i Mario Batali. Tahle dvojka dobyla zahraniční kuchyně. Tak využijme toho, že kořenová petržel je „naše,“ že ji známe jako své boty. Oblečte si ji do italského kabátku a nechte se za to velebit. Ploché široké nudle jsou podmínka.

4 porce
25 minut

Suroviny:

400 g očištěné petržele
100 g pancetty
50 g másla
30 g parmezánu
hrst sekané zelené petrželky
sůl
250 g těstovin tagliatelle

Postup:
1. Nakrájejte si petržel na tenká půlkolečka, kostičky, či jiné oblíbené tvary. Také ji můžete nastrouhat škrabkou na dlouhé pásky, ale tím se výrazně zkrátí doba restování.
2. Nakrájejte pancettu na kostičky a na mírném plameni ji zahřívejte v nerezové pánvi, až začne pouštět tuk. Všímejte si, že neprská, nevyskakuje, ukázněně mění barvu. Jakmile zprůhlední, přidejte máslo a plamen. Na středním plameni zahřívejte, dokud máslo nepřestane pěnit. Pak přisypte petržel.
3. Osolte asi lžičkou soli, promíchejte, a na deset minut přikryjte pokličkou. Občas odkryjte a promíchejte, aby se petržel nepřipálila. Pod pokličkou rychleji změkne. Pokud máte pásky petržele nakrájené škrabkou, můžete tento krok vynechat.
4. Dejte si vařit vodu na těstoviny. Osolte ji podle vlastních preferencí. Se lžičkou soli voda vře při 101°C, takže předčasným osolením o pár vteřin oddálíte var. Těstoviny dál vařte podle návodu na sáčku.
5. Odkryjte petržel, míchejte častěji, a restujte, dokud nezhnědne povrch petržele, nebo dno pánve. Pak přisypte parmezán a podlijte jednou až dvěma naběračkami (100-200 ml) vody z těstovin. Ve velkých kuchyních se na to používá voda, ve které se rozpustil škrob z těstovin. Ta dokáže omáčku zahustit. U jednoporcových večeří je to spíš efekt na oko, ale aspoň budete vypadat jako opravdický šéfkuchař.
6. K elegantně krémové omáčce přidejte sekanou zelenou petrželku, ochutnejte (případně dochuťte), smíchejte se scezenými těstovinami, a okamžitě podávejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *