Panna cotta

Tenhle dezert k nám sice doputoval z Itálie, ale učinil tak už před drahnou dobou. Ještě než se naše republika stala republikou, měl tenhle recept své místo v kuchařkách. Jen se mu říkalo vanilkový rosol a v zimě se kombinoval s kompotovaným ovocem. Největší kouzlo tohohle dezertu, ať už mu říkáme jakkoliv, je v tom, že máte za pět minut hotovo. Pak už na vás jenom počká v ledničce. A efekt je v poměru k vynaloženému úsilí maximální.

10 minut + 3 hodiny chlazení
4 porce

Suroviny:

400 ml smetany ke šlehání
70 g krystalového cukru
7 g práškové želatiny
1 vanilkový lusk
na sirup:
100 ml červeného vína
50 g krystalového cukru
100 g mraženého bobulového ovoce

Postup:
1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, semínka vyškrábněte a rozmíchejte je do smetany. Přidejte cukr a želatinu, nechte asi deset minut stát, aby želatina nabobtnala.
2. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Jak už jste se dozvěděli z obalu želatiny, varem se poškozuje, a dezert by vám nedržel pohromadě.
3. Formičky tence vytřete chuťově neutrálním olejem a hladkou směs do nich rozdělte.
4. Nechte chladit, dokud želatina neztuhne a panna cotta nepůjde lehce vyklepnout. Potrvá to alespoň tři hodiny.
5. Mezitím si v kastrůlku svařte víno s cukrem na poloviční objem. Přidejte rozmrzlé ovoce a chvíli prohřejte.
6. Panna cottu vyklopte z formiček a ozdobte ovocem ve vinném sirupu.

Tip:
Když nemáte po ruce dobré ovoce ani v mrazáku, postačí i samotný vinný sirup. Nebo můžete smetanu doplnit karamelovou či čokoládovou omáčkou. Ale smetana s ovocem je prostě nepřekonatelná pokud jde o vyváženost chutí.

Pokud si hlídáte štíhlou linii, můžete šlehačku nahradit smetanou na vaření. Ale připravíte se tím i o polovinu chuti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *