V nespočetných originálních variantách najdete i trojnásobně dlouhý seznam koření. Naše úprava je z těch nejzákladnějších. Vychází vstříc časovým požadavkům i dostupnému sortimentu v obchodech. Dokonce i čerstvý koriandr patří mezi sehnatelné, byť zdaleka ne běžné, suroviny.
2 porce
Suroviny:
300 g kuřecích prsou
250 ml vývaru
150 ml kokosového mléka
1 cibule
1 červená chilli paprička
2 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
šťáva z 1 limetky
sůl
20 g másla
svazek jarní cibulky
hrst koriandrové natě na ozdobu
Postup:
1. Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a odložte stranou.
2. Cibuli, chilli papričku, česnek a zázvor nakrájejte na kousky a spolu s limetkovou šťávou vše rozmixujte na řídkou kaši.
3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, vylijte na něj kořenící kaši a za stálého míchání prudce vařte asi pět minut, než se odpaří většina vody a zůstane vám voňavá pasta. Tu shrňte ke straně pánve a přisypte kuřecí maso. Vše spolu opékejte, dokud se maso nezatáhne.
4. Pokud se vám nepodaří maso opéct ze všech stran, nezoufejte. Tentokrát nezáleží na dohněda opečeném mase, klidně jej můžete nechat uvařit. Přilijte vývar a kokosové mléko, osolte podle chuti, důkladně promíchejte a nechte 15-20 minut vařit, dokud nebude maso hotové.
5. Mezitím si nasekejte jarní cibulku a koriandrovou nať.
6. Děrovanou naběračkou vylovte maso z omáčky. Pokud je příliš řídká, nechte ji ještě chvíli redukovat. Jakmile dosáhne požadované hustoty, stáhněte ji z ohně a vmíchejte většinu zelených bylinek. Část si nechte stranou na ozdobení jídla na talíři.
7. Pokud chcete elegantní variantu, servírujte maso zvlášť. Korma ale patří do široké rodiny kořeněných dušených jídel známých pod názvem kari, proto neuděláte chybu ani když zamícháte maso zpět do omáčky.
8. Podávejte s rýží nebo s indickými plackami.
Tip:
Místo čerstvé chilli papričky, česneku, zázvoru a limetkové šťávy můžete s cibulí rozmixovat dvě lžíce červené kari pasty nebo pasty tom yum. S červeným kari bude jídlo hřejivější, s pastou tom yum spíš kyselejší. Cibuli ale určitě rozmixujte – získá jinou chuť a navíc vám zahustí omáčku.
Kuřecí prsa můžete nahradit krevetami nebo pro vegetariánskou variantu konzervou cizrny.
Pokud přidáte víc vývaru, dostanete ostrou polévku, do které se skvěle hodí rýžové nudle.