Blondies s mascarpone

Oblíbený čokoládový dezert ve sněhobílé verzi. Vystačí si i bez polevy, ale mezi námi děvčaty – dvě čokolády jsou vždycky lepší než jedna. Navíc černobílé kombinace z módy jen tak nevyjdou. Proto se směle pusťte do „blondýnek“. Nejobtížnější část receptu je čekat, než vychladnou.

Suroviny:

210 g másla
200 g nasekané bílé čokolády
200 g krystalového cukru
120 g mascarpone
4 velká vejce
2 lžíce vanilkového extraktu
70 g mouky
¼ lžičky soli
100-150 ml mléka
120 g nasekané hořké čokolády (kolem 50% kakaa)
80 ml smetany ke šlehání
40 g másla

Postup:
1. Předehřejte si troubu na 170˚C. Vymažte po stranách kulatou formu o průměru 28 cm a dno vyložte pečicím papírem.
2. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte bílou čokoládu, stáhněte z ohně a asi minutu míchejte, než se čokoláda s máslem spojí v hladkou směs. Přimíchejte cukr a sůl a nechte chvíli stát.
3. V této chvíli záleží na čokoládě, ale běžná bílá čokoláda se po přidání cukru srazí. Pokud se to stane i vám, snadná pomoc. Směs vraťte zpátky na plotnu na nejmenší plamen a metličkou přimíchávejte mléko. Začněte s 50 ml a přilévejte opatrně. Každá čokoláda spotřebuje jiné množství tekutiny.
4. Ušlehejte vajíčka s mascarpone a vanilkovým extraktem dohladka. Pokud můžete, zaměstnejte tímto úkolem svůj robot.
5. Po troškách zašlehávejte čokoládovou směs, dávejte pozor, aby se vám obě hmoty dobře spojily.
6. Přimíchejte mouku a nebojte se, když bude těsto pořád úplně tekuté
7. Vlijte do formy a dejte na 45-50 minut péct. Pokud jste na pochybách, použijte párátko. Jakmile se na něj těsto přestane lepit, máte hotovo.
8. Na vychladlé blondies si připravte polevu. Zahřejte smetanu se 40 g másla, přidejte hořkou čokoládu, opět stáhněte z ohně a vymíchejte dohladka. Přelijte přes blondies, uhlaďte a dejte alespoň na dvě hodiny ztuhnout do ledničky.
9. Servírujte s rozumem, nebo s láskou (k čokoládě).

Tip:
Pokud nemáte vanilkový extrakt, nahraďte část cukru vanilkovým. Vždy dávejte přednost vanilkovému před vanilinovým.

Čokoláda, která se srazí, ještě nemusí být špatná. I čokolády bez ztužených rostlinných tuků se mohou srazit, pokud je rozpouštíte v příliš malém množství tekutiny. Proto při výrobě blondies pravděpodobně upotřebíte mléko. A pokud se necítíte jistí v kramflecích, nepřekračujte ani doporučené množství kakaové hmoty v hořké čokoládě, jinak budete muset přidávat smetanu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *