Terinky z uzeného lososa

Máte problém s prezentací? Ať to v časopise vypadá sebelíp, na vašem stole je to vždycky nakonec „jenom jídlo“? Tyhle terinky jsou pro vás jako stvořené. Už při přípravě je rozdělíte na jednotlivé porce a pokud se vám fatálně nerozjedou při vyklápění, máte vystaráno.

Suroviny:

200 g uzeného lososa
200 g čerstvého sýra typu Lučina
100 g kysané smetany
1 lžička práškové želatiny
2 lžíce vody
2 lžíce drobně usekaného kopru
sůl a pepř podle chuti
1 okurka
čtyři snítky kopru na dozdobení
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje

Postup:
1. Vyložte si zapékací mističky tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny celkového množství. Zbytek lososa pokrájejte na malé kousky.
2. Rozetřete sýr s kysanou smetanou, vmíchejte pokrájené kousky lososa. Osolte, opepřete, přidejte kopr.
3. Rozpusťte si želatinu ve dvou lžících vody, nechte chvíli nabobtnat a ve vodní lázni zahřejte, aby se krystalky želatiny rozpustily.
4. Do želatiny vmíchejte lžíci lososového krému. To celé rozmíchejte ve zbytku sýra s lososem a rozdělte do zapékacích mističek.
5. Dejte alespoň na hodinu chladit do ledničky.
6. Před podáváním nakrájejte okurku na plátky a umíchejte si zálivku z citronové šťávy a oleje. Dá se dobře utřepat v zavírací skleničce.
7. Z okurek vyskládejte podušku pod každou lososovou terinku. Vyklopte lososa na okurky, ozdobte snítkou kopru. Přelijte zálivkou z citronové šťávy a olivového oleje.

Tip:
Uzený losos je k mání ve velmi rozdílných kvalitách. Držte se osvědčené značky. Pokud se stane, že místo elegantních plátků koupíte něco, co se spíš podobá lososové drti, zkuste zachránit situaci – zapékací misky vyložte potravinovou fólií a lososa navrstvěte co nejelegantněji dospodu.

Okurky můžete nahradit salátem z mladého špenátu nebo čerstvým fenyklem nakrájeným na tenké proužky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *