Jednoduchá úprava masa, která nikdy neomrzí. Jemná zelenina ve sladké glazuře skvěle doplní delikátní rybí maso. Restovaný losos se zeleninou je skvělý jako lehký oběd, pokud jej doplníte pečenými bramborami, bude z něj vydatná večeře.
4 porce
Suroviny:
500 g lososových filetů bez kůže
500 g pórku
2 velké mrkve
20 g másla
30 g tmavého cukru
sůl
pepř
Postup:
1. Očistěte pórek – oloupejte vnější listy, odkrojte tmavě zelené konce. Zbytek nakrájejte na deseticentimetrové válečky a ty rozkrojte podélně na čtvrtiny.
2. Oškrábejte mrkve a škrabkou na brambory z nich nakrájejte dlouhé pásky.
3. Lososové filety osolte a opepřete, na nepřilnavé pánvi restujte dvě až tři minuty z každé strany, jen dokud se ryba pod vidličkou neodlupuje v lístcích. Pozor, ať filety delší přípravou nevysušíte.
4. Vyjměte rybu na talíř a překryjte ji alobalem. Uchová si tak teplo, dokud nepřipravíte zeleninu.
5. Na pánvi se šťávou z lososa rozpusťte na středním plameni máslo. Vsypte pórek a asi pět minut jej restujte, než změkne. Přidejte mrkev, osolte a opepřete a hned zasypte tmavým cukrem.
6. Ještě dvě až tři minuty všechno míchejte, než se cukr úplně rozpustí a zelenina se potáhne lesklou karamelovou glazurou.
7. Podávejte pokud možno na nahřátých talířích, doplňte čerstvou bagetkou, nebo pečenými bramborami. Pokud se rozhodnete pro brambory, začněte s dostatečným předstihem, losos se zeleninou vyžaduje mnohem kratší úpravu než brambory.