Věnováno všem učitelkám mých dětí (doslovně) a všem učitelkám a učitelům vůbec (obrazně). Značka: čokolády není nikdy dost.
Suroviny v množství, které vyhovuje třem dětem, co se potřebují podělit s učiteli, kamarády a možná i rodiči:
250 g másla
250 g cukru
1 vejce
rum (o počtu mililitrů se nechci šířit o nic víc než o počtu centimetrů kolem kuchařčina pasu. Tím spíš, že obě čísla se víceméně shodují)
380 g mouky
30 g kakaa
špetka soli
kypřicí prášek je možný, ale ne nutný (zařiďte se podle vlastních zvyklostí)
150 g hořké čokolády
150 g bílé čokolády
Postup:
- Troubu můžete začít předehřívat teď, a to na 180 °C, nebo těsto po stvoření vytvarovat do válečku, zabalit do fólie a odložit až na tři dny do lednice. V takovém případě byste troubu potřebovali rozehřívat teprve až budete chtít péct. Sušenky naštěstí snesou lecjaké zacházení.
- V robotu ušlehejte máslo s cukrem a vajíčkem do světlé pěny. Postupně přilévejte rum a šlehejte dál.
- Promíchejte mouku s kakaem, solí (a kypřicím práškem). Nechte robot krátce propracovat sypkou směs s máslovou pěnou, aby se spojily v jednolité těsto. Hrudky mouky nevadí.
- Rozsekejte čokoládu na drobné kousky, pokud jste tak neučinili už dřív, nebo pokud náhodou nemáte čokoládové pecičky. Čokoládu promíchejte s těstem – opět můžete v robotu.
- Vyložte plech pečicím papírem. Čajovou lžičkou odkrajujte kousky těsta a klaďte je na plech s dostatečnými rozestupy, aby se těsto mohlo vydat do stran. Nerozteče se na úplnou placku, ale potřebuje prostor. Pokud se neštítíte sahat do těsta rukama, patří tvarování nepravidelných hrudek a jejich usazování na plech mezi oblíbené relaxační činnosti.
- Plech vsaďte do předehřáté trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte 15-20 minut, nebo dokud sušenky nepůjdou posouvat prstem (kdo nemá azbestové prsty, vezme si obracečku, vidličku, nebo jakýkoliv nástroj vhodný ke šťouchání do jídla) po plechu. Dokud neudrží tvar, ani se nesnažte.
- Hotové sušenky nechte zchladnout na mřížce. Uchovávejte (pokud se to vůbec může podařit) ve vzduchotěsné dóze. Sušenky jsou křupavé, ale postupně natáhnou vzdušnou vlhkost a změknou.
PS: Kdo nemá robot, pořiďte si ho. Vážně. A pak ho používejte. Ale jinak se všechny suroviny dají prostě smíchat dohromady. Dokonce to jde i s rozpuštěným máslem. Výsledek bude mít jinou strukturu a trochu jiné vlastnosti při pečení. Ale nic, čeho byste se měli obávat. Pořád budou dobré, čokoládové, zmizí v každé domácnosti s dětmi a na většině pracovišť.