Nejlepší dvoučokoládové sušenky za posledního půl roku

Věnováno všem učitelkám mých dětí (doslovně) a všem učitelkám a učitelům vůbec (obrazně). Značka: čokolády není nikdy dost.

Suroviny v množství, které vyhovuje třem dětem, co se potřebují podělit s učiteli, kamarády a možná i rodiči:
250 g másla
250 g cukru
1 vejce
rum
(o počtu mililitrů se nechci šířit o nic víc než o počtu centimetrů kolem kuchařčina pasu. Tím spíš, že obě čísla se víceméně shodují)
380 g mouky
30 g kakaa
špetka soli
kypřicí prášek
je možný, ale ne nutný (zařiďte se podle vlastních zvyklostí)
150 g hořké čokolády
150 g bílé čokolády

Postup:

  1. Troubu můžete začít předehřívat teď, a to na 180 °C, nebo těsto po stvoření vytvarovat do válečku, zabalit do fólie a odložit až na tři dny do lednice. V takovém případě byste troubu potřebovali rozehřívat teprve až budete chtít péct. Sušenky naštěstí snesou lecjaké zacházení.
  2. V robotu ušlehejte máslo s cukrem a vajíčkem do světlé pěny. Postupně přilévejte rum a šlehejte dál.
  3. Promíchejte mouku s kakaem, solí (a kypřicím práškem). Nechte robot krátce propracovat sypkou směs s máslovou pěnou, aby se spojily v jednolité těsto. Hrudky mouky nevadí.
  4. Rozsekejte čokoládu na drobné kousky, pokud jste tak neučinili už dřív, nebo pokud náhodou nemáte čokoládové pecičky. Čokoládu promíchejte s těstem – opět můžete v robotu.
  5. Vyložte plech pečicím papírem. Čajovou lžičkou odkrajujte kousky těsta a klaďte je na plech s dostatečnými rozestupy, aby se těsto mohlo vydat do stran. Nerozteče se na úplnou placku, ale potřebuje prostor. Pokud se neštítíte sahat do těsta rukama, patří tvarování nepravidelných hrudek a jejich usazování na plech mezi oblíbené relaxační činnosti.
  6. Plech vsaďte do předehřáté trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte 15-20 minut, nebo dokud sušenky nepůjdou posouvat prstem (kdo nemá azbestové prsty, vezme si obracečku, vidličku, nebo jakýkoliv nástroj vhodný ke šťouchání do jídla) po plechu. Dokud neudrží tvar, ani se nesnažte.
  7. Hotové sušenky nechte zchladnout na mřížce. Uchovávejte (pokud se to vůbec může podařit) ve vzduchotěsné dóze. Sušenky jsou křupavé, ale postupně natáhnou vzdušnou vlhkost a změknou.

PS: Kdo nemá robot, pořiďte si ho. Vážně. A pak ho používejte. Ale jinak se všechny suroviny dají prostě smíchat dohromady. Dokonce to jde i s rozpuštěným máslem. Výsledek bude mít jinou strukturu a trochu jiné vlastnosti při pečení. Ale nic, čeho byste se měli obávat. Pořád budou dobré, čokoládové, zmizí v každé domácnosti s dětmi a na většině pracovišť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *