Pilaf s mrkví a hrozinkami

Hrozinky nepatří jen do buchet, nákypů, nebo tvarohu k palačinkám. Zkuste je jednou přidat do slaného jídla. Náš pilaf je příjemně ozvláštněný doprovod k pečenému masu nebo k libovolnému luštěninovému kari.

4 porce jako samostatné jídlo, 6 jako příloha

Suroviny:

1 hrnek rýže basmati
1 větší mrkev
1 menší cibule
hrst hrozinek
3 tobolky kardamomu
1 lžička římského kmínu
60 g másla
sůl podle chuti

Postup:

1. Basmati před vařením na půl hodiny namočte, pak vodu slijte a rýži ještě jednou propláchněte od přebytečného škrobu. Zalijte hrnkem a půl vody, osolte, přidejte třetinu másla a rozmáčknuté tobolky kardamomu a dejte vařit. Jakmile rýže vaří, stáhněte na minimální plamen a vařte 12 minut pod pokličkou. Pak odstavte ze sporáku, ale nechte ještě pod pokličkou deset minut „dojít.“ Pokud máte jinou osvědčenou metodu, jak uvařit sypkou rýži, rozhodně se jí přidržte a pokračujte až od dalšího kroku.
2. Mezitím si namočte hrozinky na 10 minut do horké vody (stačí z kohoutku, nemusí vařit). Očistěte mrkev a naškrábejte ji škrabkou na tenké pásky. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na zbývajícím másle. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte mrkev, nabobtnalé hrozinky a římský kmín. Ještě dvě minuty smažte a pak promíchejte zeleninovou směs s uvařenou rýží.

Tip:

Základní variantu můžete obměňovat – místo mrkve můžete použít plátky mandlí (pořád ale půjde o slané jídlo), nebo k mrkvi přidat pórek. Pokud chcete přidat na barvě proti podzimně zimnímu splínu, přidejte k římskému kmínu kurkumu v nepálivé variantě, nebo žluté kari pro ty, kdo to rádi ostré.

Rýži můžete vařit ve vývaru, zvlášť pokud ji chcete podávat jako samostatné jídlo. U basmati, která je sama o sobě fantasticky chutná a voňavá, to není nutné. Ale pokud použijete jinou dlouhozrnnou rýži, rozhodně doporučujeme nahradit vodu vývarem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *