Jitrnice s lepenicí

Nedělejte si výčitky. Radši si k jitrnicím připravte zdravou přílohu. Nebo aspoň tak zdravou, jak to česká kuchyně dovolí. Listový salát se k jitrnicím prostě nehodí. Zato kyselé zelí je chutné, prospěšné a ani není mimosezónní. Jen ho nesmíte uvařit. Lepenice je skvělá příloha nejen k jitrnicím, ale i k jelitům nebo pečenému masu.

4 porce

Suroviny:
4 jitrnice
600 g brambor
400 g kysaného zelí
2 cibule
2 lžíce sádla
sůl
drcený kmín

Postup:

1. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a uvařte je v osolené vodě.
2. Mezitím dejte zelí okapat do cedníku a nakrájejte si cibuli.
3. Na čtvrtině sádla zvolna opékejte jitrnice. Pokud se bojíte, že vám popraskají i na velmi mírném plameni, můžete je před opečením na dvě minuty povařit a pak osušit.
4. Jitrnice vyjměte a udržujte v teple. Na pánev přidejte zbytek sádla a osmažte cibuli dozlatova.
5. Brambory slijte a rozšťouchejte. Promíchejte je s okapaným zelím a cibulkou, osolte a okmínujte podle chuti. A můžete podávat.

Tip:
Brambory s jitrnicemi můžete upéct v troubě a z kysaného zelí k nim udělat salát – do 400 g zelí nakrájejte 1 malou cibuli a nastrouhejte 1 mrkev. Přidejte sůl, kmín a cukr podle chuti. Do zálivky už ocet nepotřebujete, ale 1 lžíce kvalitního slunečnicového oleje neuškodí.
Brambory a jitrnice mají různou dobu přípravy. Pokud budete péct syrové brambory, přidejte k nim jitrnice až na poslední čtvrt hodiny na prohřátí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *