Roláda s kaštanovým krémem

Piškotová roláda je klasický kousek. Jakmile máte vláčný piškot ze spousty vajíček, můžete do něj zarolovat cokoliv. My zvolili variantu s kaštanovým pyré a tvarohem. Zemitá chuť kaštanů se s nakyslým tvarohem skvěle doplňuje a dohromady dají vzniknout lehkému dezertu, který neurazí v zimě v létě.

12 porcí

10 minut, 15 minut pečení, 30 minut chladnutí rolády, 1 hodina odležení v lednici

Suroviny:
5 velkých vajec
100 g krupicového cukru
50 g změklého másla
60 g hladké mouky
250 g tvarohu
200 g slazeného kaštanového pyré
50 ml smetany ke šlehání
3 lžíce silné kávy
čokoláda na ozdobu (volitelná, asi 100 g)

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 180°C. Rozdělte vejce na bílky a žloutky. Z bílků a poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh.
2. Žloutky vyšlehejte do pěny s druhou polovinou cukru a máslem.
3. Do žloutkové pěny opatrně vkládejte sníh a mouku. Sníh do žloutkové hmoty zabalte tak, aby v těstě zůstaly vzduchové bubliny.
4. Vyložte plech pečicím papírem a těsto na něj v tenké vrstvě rozetřete. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud piškot nezačne růžovět a nebude na dotek pružný.
5. Vytáhněte plát těsta, připravte si druhý plát pečicího papíru, piškot na něj převraťte a sloupněte první papír. Zarolujte spolu s papírem dokud je plát piškotu teplý a nechte jej vychladnout.
6. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte tvaroh s kaštanovým pyré a smetanou ke šlehání. Ochutnejte, dotáhněte chuť podle vlastních představ. Pokud máte hutné pyré, přidejte ještě smetanu. To naše mělo konzistenci řidší bramborové kaše.
7. Krém dejte vychladit. Až vychladne roláda, opatrně ji rozrolujte, pokapejte silnou kávou a naplňte krémem. Zase zarolujte, můžete polít rozpuštěnou čokoládou, a dejte ještě na hodinu vychladit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *