Rozinky

Máte rádi velké tmavé, malé světlé, nebo úplně maličké kyselé? Jíte jenom bio rozinky? Ať už tak či onak, čtěte dál. Určitě se o obyčejných rozinkách dozvíte ještě něco nového.

Rozinky nebo hrozinky?
Na balíčcích v obchodě se skví nápis „rozinky,“ pravidla českého pravopisu uznávají i variantu „hrozinky.“ Pokud patříte k vyznavačům „hrozinek“ s argumentem, že jsou přece z hroznů, pak vězte, že starší varianta je naopak rozinky. Vychází z latinského racemus, které označuje hrozen nejen vína, ale i jiného bobulovitého ovoce. Hrozny jsou snad jediné ovoce, které má v čerstvém a sušeném stavu různá (ač velmi blízká) jména.
Historie rozinek je ještě starší než jejich jméno. Najdeme je na různých starověkých vyobrazeních ve Středozemí, zmínky o rozinkách jsou i ve Starém Zákoně. Rozinky jsou skvělé cestovní jídlo, první pomoc hladovějícím, rozinkové koláčky obětují pohané modlám. Římané si sušenými hrozny zdobí příbytky, používají je pro směnný obchod i jako cenu pro vítěze sportovních her. Rozinky jsou prostě odvěké terno.

Stačí nesklidit včas
Není nic jednoduššího, než uložit hrozny na slámu, nebo zavěsit a nechat sušit. K naprosté spokojenosti stačí vyšlechtit hrozny, které mají tenkou slupku a žádná jadérka. Na slunci hrozny zhnědnou kvůli přirozené reakci cukrů s aminokyselinami a teplem. Zlaté rozinky, které jsou nejen světlejší, ale i o poznání šťavnatější, se suší až po ošetření oxidem siřičitým při kontrolované teplotě a vlhkosti.
Hrozny na sušení se sklízí v srpnu a suší se dva až tři týdny. Na kilogram rozinek se spotřebují čtyři kilogramy čerstvých hroznů. Poptávku po rozinkách dokáže uspokojit devítina celkové světové produkce hroznů. Celé dvě třetiny se použijí na víno a zbytek se sní čerstvý.

Abych tě lépe viděla
Nejen sportovci sáhnou po hroznovém cukru nebo přímo po rozinkách jako rychlém zdroji dobře využitelné energie. Rozinky mají navíc vysoký obsah antioxidantů. Podobně bohaté jsou též švestky a meruňky. Hrozny i hrozinky pomáhají jako prevence před slabozrakostí způsobenou stárnutím očí. Rozinky mají navíc vysoký obsah boru, který jako stopový prvek účinně působí proti osteoporóze.

Vejdi a neuškoď
Dokážou ale být i zdraví nebezpečné. Třeba pokud jste nadšený historik a chcete si na vlastní kůži zkusit hru, které se s rozinkami hrála do 19. století v Anglii – snap-dragon. Tato oblíbená vánoční hra spočívala v tom, že se do nízké mísy nalila brandy, do ní se nasypaly rozinky a brandy se zapálila. Nejšikovnější hráč dokázal vylovit a sníst nejvíc rozinek. Málokdy se to obešlo bez spálených rukou a jazyků. S rostoucím důrazem na nejen požární bezpečnost tahle hra vymizela.

V kuchyni
Rozinky jsou všestranné sušené ovoce. Neobešla by se bez nich vánočka ani kapr načerno. Ve středověku měla své zásadní místo v evropských kuchyních i hroznová šťáva. Šťávě z nezralých hroznů se říká verjus. Sloužila k okyselení pokrmů podobně jako ocet. Dodneška se používá v syrské a ázerbajdžánské kuchyni. Šťáva ze zralých hroznů se zase svařovala na hustý sirup – mosto cotto – a ve vinorodých oblastech zastala místo cukru i medu.
Ale zpět k rozinkám. Bez skleničky rozinek v rumu se snad předvánoční přípravy vůbec neobejdou. Rozinky patří do vánočního pečiva napříč Evropou – od vánoční štóly přes pudink až po panetonne. Jsou skvělé jen tak s jogurtem, v ovesné či rýžové kaši, nezbytné v tvarohové náplni do koláčů. Hodí se, překvapivě, i do nádivky na kuře, zvlášť když je kombinujete s vlašskými ořechy. Karamelizovaná cibule k masu získá úplně nový rozměr, když do ní přihodíte hrstičku rozinek. A náš pilaf s rozinkami na následující straně je prostě fantastický. Pokud zatoužíte po obměně, můžete podobně připravit i bulgur nebo quinou.

Před použitím omýt
Nejen rozinky, ale i ostatní sušené ovoce se ošetřuje oxidem siřičitým. To aby se prodloužila jeho životnost a zůstala mu lákavá barva. Výjimku tvoří ovoce se zelenou zebrou bio, to se naopak sířit nesmí. Rozdíl v barvě je nejmarkantněji vidět u sušených meruňek. Bio ovoce se samozřejmě nesmí ani stříkat pesticidy. U toho obyčejného nemáte nikdy úplnou jistotu, proto je před použitím propláchněte horkou vodou.
Ale nenechte se odradit jednou drobnou nepříjemností, sušené ovoce je rozhodně dobrá volba pro dlouhé zimní měsíce. Má vysoký obsah jednoduchých cukrů, proto je skvělé jako zdravá sladkost. Navíc obsahuje i cenné minerály a stopové prvky, a v neposlední řadě též značné množství vlákniny. Jediné, čeho se v sušeném ovoci nedočkáte, je vitamín C, který se při sušení, stejně jako při jiném dlouhém skladování ovoce, ztrácí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *