Krásně barevná rýže zahání chmury a přivolává jarní jídelníček. Navíc je stejně dobrá z čerstvě uvařené rýže jako ze zbytků od včerejška. A kromě dvou balíčků se zeleninou na ni nepotřebujete nic, co byste neměli doma.
Suroviny:
1 hrnek suché dlouhozrnné rýže, nejlépe basmati
200 g klíčků baby mungo
200 g mraženého hrášku
2 lžíce oleje
4 lžíce sojové omáčky
1 lžíce cukru
Postup:
1. Rýži uvařte doměkka. Pokud máte basmati, namočte ji před vařením alespoň na půl hodiny do studené vody.
2. Na pánvi rozpalte olej, vhoďte mungo klíčky a minutu až dvě smažte.
3. Přisypte uvařenou rýži, hrášek, sojovou omáčku a cukr. Ještě dvě až tři minuty smažte a ihned podávejte.
Tip: Smažená rýže je skvělý způsob jak upotřebit zbytky. Je to chuťový chameleon, proto můžete sojovou omáčku a cukr klidně nahradit solí a pepřem, obzvlášť pokud vaši strávníci na exotiku na talíři hledí skrz prsty. Pokud chcete do rýže přidat třeba zbytky pečeného kuřete, můžete, ale pamatujte, že jednoduchost je klíčem k úspěchu. Nepřidávejte maso k receptu, ale nahraďte jím hrášek, ať to s ingrediencemi nepřeženete.