Tiramisu

Tradiční italský dezert, chtělo by se říct. Chyba lávky, do osmdesátých let minulého století byste tiramisu nenašli ani v Itálii, ani nikde jinde. Kombinace kávy a smetanového sýra si ale rychle našla příznivce po celém světě. Určitě máte v záloze nějaký ryze český recept s kysanou smetanou. Nevzdávejte se jej, ale přejmenujte jej na dezert, koláč, nebo něco neutrálního. Opravdové tiramisu totiž připravíte jedině s mascarpone.

Suroviny:
250 g mascarpone
2 žloutky
50 g cukru
100 ml smetany ke šlehání
140 g cukrářských piškotů (asi 20 piškotů)
200 ml silného espressa
50 ml amaretta
2 lžíce kakaového prášku

Postup:
1.Připravte si espresso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky.
2.Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají.
3.Rozmíchejte mascarpone a pomalu přidávejte žloutkový krém. Pečlivě ušlehejte, ať se obě hmoty spojí.
4.Ušlehejte šlehačku a přimíchejte ji k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám o lehký, nadýchaný krém.
5.Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je do pekáčku.
6.Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte druhou polovinou krému.
7.Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.

Tip:
Tiramisu se dá dělat i ze syrových vajec. Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a místo šlehačky můžete použít sníh z bílků.

Sezónní obměny jsou povoleny. Místo silné kávy můžete piškoty pokapat citronovým likérem a na každou vrstvu krému přidat ovoce dle vlastního výběru. Hodí se jakékoliv bobule nebo třeba kiwi. Pak samozřejmě vypusťte závěrečné poprášení kakaem.

Tiramisu se dobře mrazí. Můžete si jej tedy připravit předem a v den D už jenom vytáhnout z mrazáku a nechat povolit v lednici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *