Grilované krevety s avokádovým salátem

Lehký letní oběd nebo snadný předkrm na grilování s přáteli. Marinované krevety vás okouzlí skvělou chutí a jednoduchou přípravou. Krevety jsou hotové doslova a pár minut. Můžete si vyhrát s prezentací krevet a salátu na jednom talíři, nebo naskládat zvlášť krevety a zvlášť salát jako společné jídlo.
4 porce

Suroviny:

500 g velkých krevet, vyloupaných
4 stroužky česneku
4cm čerstvého zázvoru
1 čerstvá chilli paprička nebo 1 lžička chilli
1 lžička soli
½ lžičky mletého římského kmínu
4 lžíce panenského slunečnicového oleje
citron k podávání

na salát:
2 velká rajčata
1 zralé avokádo
½ červené cibule
1 lžíce vinného octa
2 lžíce panenského slunečnicového oleje
lžíce sekané petrželky
špetka soli
čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Připravte si marinádu – utřete česnek a zázvor. Chilli papričku nakrájejte a roztlučte v hmoždíři se solí. Všechno smíchejte s římským kmínem a olejem na pastu. Tou důkladně obalte krevety a odložte je na 30 minut až hodinu do chladničky.
2. Vypeckujte a oloupejte avokádo. Nakrájejte jej na kostičky. Rajčata zbavte semínek a také je nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Taková malá etuda pro ostrý nůž.
3. Ocet s olejem, solí, pepřem a petrželkou prošlehejte na zálivku a přelijte s ní salát.
4. Rozpalte si gril nebo grilovací pánev. Lehce ji potřete olejem. Krevety vytáhněte z ledničky a opékejte minutu, maximálně dvě z každé strany.
5. Naskládejte na talíř a podávejte s citronem. Nezapomeňte na vodu s citronem na oplachování rukou.

Tip:
Krevety leží v marinádě jen krátce, proto si vždy udrží svou základní chuť. Pro obměnu je můžete marinovat v jogurtu a kari pastě, podávejte je ak s okurkovou raitou.

Rajčata ze salátu můžete nakrájet na plátky, vyskládat je na talíř, a naaranžovat na ně avokádo promíchané s cibulí a zálivkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *