Kokosové mléko

Kokos přivezl do Evropy už Vasco da Gama, přesto si s kokosovým mlékem málokdo z nás umí poradit. Dobré kokosové mléko má čistě bílou barvu, je chuťově výrazné, mírně nasládlé a nezanechává nepříjemnou pachuť.

Kokosové mléko, kokosový krém
Čerstvý kokos poznáte podle toho, že v něm šplouchá tekutina. To ale není kokosové mléko pro kuchyňské použití. Výroba kokosového mléka je lahůdka pro domácí kutily. Patří mezi skupinu postupů, které jsou v domácích podmínkách zcela proveditelné, ale nestojí za ten čas a námahu, které vyžadují. Strouhaný kokos se namočí do horké vody, tím se z něj vylouhuje tuk, esenciální oleje, cukry a část proteinů. Vznikne tak krémová substance, kterou je potřeba zbavit pevných částeček. Z prvního louhování dostanete kokosový krém, ale celý postup můžete ještě několikrát zopakovat, přičemž výsledné mléko bude čím dál řidší. V zemích, kde se kokosové mléko vyrábí, je k dostání jak kokosový krém z prvního louhování, tak kokosové mléko.

Univerzální plechovka
Výrobci konzervovaného kokosového mléka ovšem obě označení libovolně zaměňují. Mléko v konzervách je namíchané z několika „várek“ dohromady, aby se hodilo pro různé kuchyňské využití. Proto se také může stát, že se v konzervě oddělí olejnatá složka od té vodové. Není to chyba. Stačí jej před otevřením pro jistotu protřepat. Pokud váš recept vyžaduje kokosový krém, dejte konzervu do lednice, tučnější složka částečně ztuhne a jde snadno sesbírat z povrchu. Ale pozor na mrazák – zmražené kokosové mléko se při tepelné úpravě může srazit.

Tuk, který neškodí
Kokosové mléko obsahuje značné množství nasycených mastných kyselin, proto ne každý dietolog by vám jej doporučil. Přesto ale laboratorní studie prokázaly, že kokosový tuk nejenže nezvyšuje hladinu cholesterolu, ale naopak pomáhá udržovat přirozenou rovnováhu mezi „hodným“ LDL a „zlým“ HDL cholesterolem.
Kokosové mléko obsahuje významné množství vitamínů a minerálů, někdy je dokonce počítáno mezi „superpotraviny.“ Posiluje imunitu, působí proti žaludečním vředům. Pití kokosového mléka vám může pomoct i v boji s kvasinkovými infekcemi či obyčejnými afty.

Svět patří kokosu
Kokosové mléko se hojně využívá v jihoasijských kuchyních – thajské, laoské i čínské. Připravuje se s ním maso i zelenina, kokosové mléko dobře doplňuje ostro-kyselé chutě, které asijským kuchyním dominují. Zjemňuje, ale nepřebíjí chuť koření. V Brazílii a Karibiku se s kokosovým mlékem připravují převážně plody moře a dezerty. V Indii je kokos jedním z posvátných plodů. Ajurvédské texty varují před přílišnou konzumací plně zralých kokosů, upřednostňují mladé kokosy, které z 90 % tvoří voda. Doporučují kombinovat kokosové mléko s koriandrem, skořicí, římským kmínem, kurkumou, zázvorem a hřebíčkem. Dejte na mistry ajurvédy a uvařte si polévku s výše uvedeným kořením (nemusíte nutně shánět všechny druhy), červenou čočkou, cizrnou a kokosovým mlékem. Uvidíte, že zdravé věci můžou být opravdu hodně dobré.

Žádné zbytky
Až vám zůstane v lednici ležet otevřená plechovka kokosového mléka, spotřebujte ji co nejrychleji. Zkazí se během několika málo dnů. Zbytek mléka můžete přidat do rýžové kaše, nebo si z něj udělat exotický pudink. Nebo nalít do skleničky a vypít. V horkém létě jej stačí naředit vodou, nebo smíchat s ananasovým džusem, limetkovou šťávou a bílým rumem. Ale co s kokosovým mlékem uprostřed zimy? Zkuste třeba exotičtější kořeněnou variantu oblíbeného vaječného koňaku. Dva žloutky a jednu konzervu kondenzovaného mléka zahřejte ve vodní lázni na 70˚C, odstavte z ohně a přimíchejte jednu konzervu slazeného kondenzovaného mléka, jednu konzervu kokosového mléka, půl lžičky mletého hřebíčku, lžičku mleté skořice, semínka z jednoho lusku vanilky a dolijte bílým rumem podle chuti. Můžete jej nechat odležet, ale je mnohem pravděpodobnější, že se budete jenom divit, kam vám zmizel.

Když chce kokos cestovat, nepotřebuje, aby ho nesla za stopku africká vlaštovka. Díky tvrdé skořápce a dutině uvnitř dokáže využít mořských proudů, aby se rozšířil po světě. Zlatou medaili za překonanou vzdálenost by patrně obdržel ořech, který moře vyplavilo až v Norsku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *