Mascarpone

Tuhle italskou lahůdku před výživovými poradci utajte. Mohli by z ní upadnout do kómatu. Vy si ji ale vychutnejte, kalorie nekalorie. Máme pro vás spoustu sladkých i slaných tipů.

Lahodná cesta do neznáma
Mascarpone je čerstvý sýr z tučné smetany. Je ale mnohem jemnější než jsme u sýrů zvyklí. To není u italských sýrů neobvyklé. Ani ricotta či mozarella nejsou pro české chuťové pohárky dost výrazné. Přesto si smetanovou hebkost mascarpone snadno zamilujete. Proslýchá se, že jeho jméno je odvozeno ze španělského „mas que bueno“ – lepší než dobré. Na první ochutnání vás možná neosloví vůbec. Ale je to skvělý týmový hráč. Stačí přidat něco výrazného a něco šťavnatého a tahle popelka se stane vaší princeznou.

Smetana na druhou
Neděste se 80% obsahu tuku uvedeného na krabičce. U sýrů se tento údaj týká sušiny. Průměrné mascarpone tedy bude mít kolem 50% tuku v celém objemu. Jako náhrada másla na chleba je možná zdravější, ale jinak jsou jeho přednosti rozhodně spíš chuťové než výživové. Většina je tuk a ještě navíc nasycený. Ve vyváženém jídelníčku se ale najde místo i pro živočišné tuky. Tak neváhejte a místo jednoho másla přihoďte do košíku krabičku mascarpone.

Vlastní je nejlepší
Tipy na domácí výrobu čerstvých sýrů vám dá leckdo. Ani mascarpone není výjimkou. Domácí není levnější a rozhodně není pohodlnější. Ale pokud máte chuť experimentovat a zjišťovat, jak vaše potraviny fungují, směle do toho. V hrnci s dvojitým dnem (nebo ve vodní lázni) zahřejte 500 ml smetany na vaření a 500 ml smetany ke šlehání pod bod varu. Pokud máte kuchyňský teploměr, hlídejte si 85˚C. Rozpusťte čtvrt lžičky vinného kamene ve dvou lžících vody. Pokud nemáte vinný kámen, můžete použít dvě lžíce citronové šťávy. Přidejte do mléka, dobře promíchejte a nechte pět minut přikryté. Přitom stále hlídejte 85˚C a občas zamíchejte. Pak budoucí sýr uložte do ledničky a nechte jej přes noc odpočívat. Následující den přesuňte sýr do síta vyloženého čistým kapesníkem. Svažte rohy kapesníku a zavěste jej nad misku opět v ledničce. Nechte do dalšího dne vykapat a máte hotovo. Mascarpone vám v chladu vydrží týden až dva.

Tiramisu jako od babičky
Potkáte se s ním v nespočetném množství sladkých receptů. Své nezastupitelné místo má v pravém italském tiramisu, na které je tolik receptů, kolik je italských babiček. Ten náš rozhodně není jediný. Zato je úplně jednoduchý a zaručeně fantastický.
Mascarpone také skvěle ladí s citronovou kůrou a citronovým likérem. Přidejte ještě cukr podle chuti a umíchejte si krém. Ten stačí navrstvit do skleniček s čerstvým ovocem. Skvělý dezert za pár minut. Až zatoužíte po něčem okázalejším, zkuste mascarpone ochucené kávovým likérem a cukrem místo máslového krému do dortu. Mascarpone má lehčí šlehačkovou chuť, přesto patří spíš do dezertů pro výjimečnou příležitost než na každonedělní koláč.

Na slano to taky jde
Ve slané kuchyni je mascarpone mnohem vděčnější. Nemusíte použít rovnou celý kelímek, přesto s ním naděláte spoustu „parády.“ Až vám omrzí mazat na chlebíčky máslo, nechte zazářit mascarpone. Promíchejte jej s hořčicí, kapary a ančovičkami, lehce dosolte a můžete si vybrat, jestli tuto směs použijete jako studenou omáčku k masu, nebo ji namažete na krajíčky bagety a doplníte sušenou šunkou a rukolou.
Mascarpone je ideální společník pro líné večeře. Těstoviny nebo gnocchi stačí promíchat na pánvi s lžící mascarpone na každého strávníka, osolit, přidat bylinky, nebo třeba čerstvý špenát a nahoru nastrouhat parmazán. Stejně snadno si upečete delikátní krémovou cuketu – na dvě menší cukety potřebujete stroužek česneku, čtyři lžíce mascarpone, kousek sýra s modrou plísní a parmezán na zasypání. Za dvacet minut máte upečenou fantastickou večeři pro dva.
Samozřejmě můžete mascarpone použít jako „smetanový koncentrát.“ Bude se vám hodit do polévek, omáček, risotta i krémových zapečených jídel. Dokáže chuťově posunout i obyčejné zapečené brambory.

Boxík
Nudný a vegetariánský
O historii mascarpone se nevedou žádné spory, nepřetahují se o něj tři národy se zárukou, že tenhle sýr je jejich a původní. Jedině snad jméno by mohlo pocházet spíš od rodu Mascherpů v Pavii, ale ani na tom nikdo netrvá. Mascarpone se přesto od ostatních sýrů odlišuje jednou významnou drobností – mohou jej jíst i vegetariáni. Na výrobu mascarpone se totiž nepoužívá syřidlo živočišného původu. Výrobním postupem se spíš podobá jogurtu než tvrdému sýru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *